Loading Догађаји
  • Овај догађај је прошао.

Сви Догађаји

Књижевно вече Мухарема Баздуља

25. М. 2019 @ 19:30 - 23:00 | Бесплатан

Почетком децембра прошле године, Мухарем Баздуљ је у дворани „Аполо“ говорио о своје две нове књиге. Годину дана касније, пред читаоцима су два најновија Баздуљева наслова, његов нови роман „Посљедњи мушкарац“ и књига беседа „Поп књижевност“.

Дођите да сазнате колико је танка линија што спаја и раздваја нашу непосредну будућност од наше недавне прошлости.

Разговор са писцем води Вуле Журић.

 Време радње: пролеће 2027. године. Место радње: Беч, Република Аустрија.
Докторка Адамовић, главна јунакиња романа Посљедњи мушкарац Мухарема Баздуља, доживела је највећи шок у својих педесет година живота. У наставку романа Баздуљ нам мајсторски приповеда животну причу докторке Адамовић, фуриозно духовито описује какав бива свет кад се деси незамисливо и склапа дистопију каква досад није виђена у српској књижевности.
У много чему друкчији од претходних Баздуљевих романа, Посљедњи мушкарац води читаоца од Сарајева до Барселоне и од Беча до Филаделфије, у заплету који подсећа на вртешку, уз прегршт лепих есејистичких пасажа налик погледу с висине на чаробан крајолик.

„Волите да читате? Жао ми је. Замислите да сте скијаш, а не читалац. Посљедњи мушкарац личи на слалом.
Бела стаза је пред вама, скијаши.
И има више пролазних времена, не једно.
Прво пролазно време: иритира и умирује у исти мах овај превод. Мухарем је ову књигу превео. Написао, али на свом језику. Што значи: превео.
Друго пролазно време: згадио вам се свет? Ево лека: оно што се дешавало у Међашима, где је основана Прва мушка комуна, вратиће вам веру у искричаво гротло светског стадиона.
Треће пролазно време: аутор повезује вештине писања: М. Б. књижевник, М. Б. новинар и М. Б. сензационалиста интегришу се у једног М. Б-а. Благословени скијаши запазиће занатску вишеструкост, стваралачку мултиперсоналност градитеља стазе.
Четврто пролазно време: докторка Адамовић. Безгрешно зачети није немогуће, али постоји ли безгрешан порођај?
Да ли ће се у свету у којем се већ неко време рађају само девојчице родити, ипак, један дечак?“

Владимир Д. Јанковић

Преузето са https://www.knjizare-vulkan.rs/domaci-roman/49374-poslednji-muskarac

„Идеја за циклус јавила се у јануару 2017, током кафанске седељке у бару Монк у Улици кнегиње Зорке када сам, загријан вотком и духанским димом, друштву за столом тумачио симболички и поетски значај песме “Kад је ноћ хладна и звјездана” групе Црвена јабука.

У друштву је била уредница књижевног програма ДKСГ Тамара Митровић, са којом сам и раније сарађивао, те је она, рекао бих спонтано казала:” Што ти не би овакве прице причао на некој трибини код нас?” 🤔 Учинило ми се да је идеја добра, пао је договор, који је лако могао да се заборави, као што се заборави већина кафанских договора, али Тамара је озбиљна уредница, па се тако десила поменута серија предавања, а као њена посљедица, ево и ова књига.“ 📚

Мухарем Баздуљ

текст преузет са https://www.facebook.com/dksgbeograd/

Детаљи

Датум:
25. М. 2019
Време:
19:30 - 23:00
Цена:
Бесплатан
Догађај Category:

Организатор

Дом омладине
Telefon:
+38113311315
Web sajt
www.domomladinepancevo.rs

Место

Дворана Аполо
Максима Горког 6
Панчево, Srbija
+ Google Map