Loading Догађаји
  • Овај догађај је прошао.

Сви Догађаји

Рукописи 44/Ђорђе Бајић, Дарко Тушевљаковић, Краљ Чачка

17. М. 2021 @ 20:00 - 23:30 | Бесплатан

РУKОПИСИ 44

Зборник поезије и кратке прозе младих са простора Екс Ју

17-18. септембар 2021.

Улаз бесплатан.
Бесплатне улазнице за петак 17.09. можете подићи на билетарници Дома омладине Панчево, Светог Саве 10, од понедељка до петка, од 10х до 21х. Број улазница је ограничен.

Петак 17. септембар

20.00 часова

Дворана „Аполо“, Максима Горког 6, Панчево

Два лица траже жанровског писца –

разговор са Ђорђем Бајићем и Дарком Тушевљаковићем

Обојица припадају племену посвећеника жанра, обојица пишу, уређују, преводе… Прво су заволели жанровску књижевност, а онда је она заволела њих. У разговору којим почиње овогодишња промоција најновијих „Рукописа“ публика ће бити у прилици да чује како су се двојица наших гостију препустили жанровским токовима, како изгледа бити „жанровац“ на српској културној сцени, те шта Ђорђе има да каже о свом новом роману „Смрт у ружичастом“ а Дарко о награди за превод романа Грејема Грина „Суштина ствари“.

Са Ђорђем Бајићем и Дарком Тушевљаковићем разговараће Вуле Журић.

 

21.30 час

Kраљ Чачка

Ненад Марић или Kраљ Чачка је сликар, песник и кантаутор рођен у Чачку, који већ неколико деценија живи и ради у Београду. На ФЛУ дипломирао је 2004. године, а као сликар најчешће се изражава кроз акварел. Kао песник објавио је збирку „На маргини“ (Лом, 2016), а као музичар два албума („Земља снова“ крајем 2016. и „Спусти светлост на пут“ крајем 2018).

 

Kраљ Чачка је аутор – заједно са братом Марком – оригиналне музике за филмове „Последња авантура Kактус Бате“ (2018) редитеља Ђорђа Марковића и „Реална прича“ (2019) редитеља Гордана Kичића. Добитник је награде „Струне од светла“ за 2017, која се додељује за посебан допринос афирмацији песничке речи у рок и блуз музици.

За оне који воле референце, музика Kраља Чачка представља мешавину џеза, блуза, рокенрола и шансона, а Жикица Симић је за Kраља Чачка рекао: “Опасном магистралом – преко раскрсница и поред странпутица – са гитаром преко рамена, као јунак старих добрих филмова, Kраљ је стигао на рок сцену. Са собом је донео мудре, лепе и горке песме, у којима се искреност и аутентичност оштро супротстављају изопаченостима овог времена.”

 

Фантастични писац Миљенко Јерговић у свом осврту на музику и поезију Kраља Чачка за „Јутарњи лист“ је написао: „Спусти светлост на пут је међу неколико најважнијих албума глазбе за преосталу писмену чељад, снимљених југоисточно од Беча у задњих тридесетак година. Ненад Марић моћан је пјесник.“

Детаљи

Датум:
17. М. 2021
Време:
20:00 - 23:30
Цена:
Бесплатан
Догађај Categories:
,

Организатор

Дом омладине
Telefon:
+38113311315
Web sajt
www.domomladinepancevo.rs

Место

Дворана Аполо
Максима Горког 6
Панчево, Srbija
+ Google Map