Екс театар фест је фестивал експерименталног, алтернативног, нискобуџетног  и ангажованог позоришног израза, са традицијом дугом скоро пола века. Фестивал прати савремену, пре свега домаћу позоришну продукцију и из ње издваја радове који се одликују аутентичношћу, уметничким интегритетом и квалитетом.  Фестивал је тематског карактера, што значи да препознаје актуелна позоришна и друштвена питања свог времена и културног тренутка, и селектује представе које се њима баве. На тај начин, фестивал врши важну културолошку функцију, да артикулише савремену позоришну продукцију према  њеном тематском и изражајном усмерењу и , актуелном селекцијом, доприноси активном друштвеном дијалогу у стручној и широј јавности.

Програм фестивала састоји се од главне селекције и пратећег програма:

Главни програм чине позоришне и плесне представе, сценске инсталације, мултимедијални програм и други облици савременог сценског изражавања. Главни програм приказује експерименталне, алтернативне, нискобуџетне и ангажоване сценске радове.

Пратећи програми обухватају различите облике презентација и радионица, и њихова је сврха да информишу и едукују публику и јавност о савременим позоришним и сценским идиомима.

Представе и остале радове у главном програму бира селектор фестивала – драмски уметник који је одговоран за фестивалски програм.  Селектор предлаже тему фестивала, аргументује је и компонује у тродневни програмски план. У вечерњим терминима, приказује се апп. 6 позоришних представа намењених грађанству. Како би се постигао максимални квалитет и ефекат фестивала, представе се програмирају у ужим тематским блоковима у оквиру сваке фестивалске вечери. Гледање представа повезане, сродне или, понекад, контрастне теме и израза корисно је и за уметнике и за публику: уметници могу да упореде и промисле свој рад у односу на рад својих колега, а публика се подстиче да размишља о фестивалским темама и да се активно ( не конзумеристички) постави у односу на програм, а тиме и на позоришну уметност у ширем смислу.

Дијалогу између стваралаца међусобно и стваралаца и публике намењени су разговори, који се одржавају сваке фестивалске вечери. Разговоре модерира стручна особа (драматург), који на крају дана сумира програм и пружа подстицајна тумачења позоришног доживљаја, са циљем да укључи ауторе и гледаоце у дијалог.  Досадашње искуство је показало да разговори умеју да буду веома инспиративни, и да трају по неколико сати, а публика је веома активна у њима. Такође се показује да разговори умногоме доприносе едукацији, посебно младе публике.

Управо у складу са својом друштвеном функцијом, да негује савремено сценско стваралаштво и младу позоришну публику, фестивал, осим представа намењених старијој публици, у програм увршћује и оне које се обраћају младима.

48. ЕКС ТЕАТАР ФЕСТ

ВИЗИЈА И РЕВИЗИЈА

Овогодишњи фестивал за тему је имао карактеристичан друштвени тренутак, где бројне историјске верзије правичнијег друштва које су обележиле нови век – од Француске грађанске револуције, преко масовних радничких покрета, антифашизма, хипи и контракултурног покрета, до актуелних процеса паневропског уједињења – доживљавају ревизију у читавом свету, па и код нас. На домаћој сцени приметан је значајан број проукција у области драмског, постдрамског и плесног позоришта, као и различитих хибридних и опитних облика који се баве овом темом.

Повод за фокусирање уметника на учестале покушаје да се из историје избришу личности, покрети и читави периоди које су обележили идеали социјалне једнакости и правде, јесте поновни успон капитализма, који ствара огромне дискрепанце међу социјалним слојевима, узрокујући појединачне, као и класне драме, па и трагедије. Изражено раслојавање и неправичност актуелних социјалних система нагони уметнике да се окрену историјским узорима и изразе свој став кроз критике капитализма.  Уметници позивају публику да освести ове процесе и према њима заузме активан став, у складу са прерогативима демократског друштва. Задивљујућ је спектар изражајних средстава којима уметници остварују своју намеру, што је чинило кваитет овогодишњег фестивалског програма.

Селекција 48. Екс театар феста садржала је  12 програма за публику, од чега 6 представа за грађанство, 3 представе за младу публику, 1 перформанс и 1 пројекцију документарног филма. Програми су резултат рада уметника из читаве Србије, у појединим случајевима у сарадњи уметника из више градова или са колегама из иностранства, а гостовала је и једна представа из Републике Српске.

 

Пластичне баште

представа за децу и одрасле

ПАТОС, Смедерево и ТеатроКореја, Лече, Италија

Аутор: Салваторе Трамачере

Загонетка револуције

Дах театар, Београд

Редитељ: Дијана Милошевић

Дискретни шарм марксизма

Дас Атрс, Амстердам и ТКХ, Београд

Концепт, режија и драматургија: Бојан Ђорђев

Све је у реду

представа за младу публику

Театар „Гимназијалац“,Лебане

По мотивима романа Јасминке Петровић

Редитељ: Душан Благојевић

Антигона пројекат еманципације

Плаво позориште, Београд

Сценарио и режија: Ненад Чолић

Остајте

Независна сцена, Независни универзитет Бања Лука

Редитељ: Љиљана Чекић

Бруто

перформанс

Концепт: Мимарти БАЗААРТ

Смрт фашизму! о Рибарима и Слободи

Рефлектор театар

Концепт, драматургија и режија: Милена Богавац