[sc_heading size=“0″]FreeDom Art[/sc_heading]

Фестивал је утемељен на идеји да промовише културу слободе и универзалне људске вредности путем презентације различитих форми уметничког изражавања.

Концепт Фестивала проистиче из потребе промоције вредности суживота и толеранције, подизање колективне свести о важности прихватања различитости и солидарности са маргинализованим и обесправљеним групама,  али и подршке уметничком изражавању и здравим стиловима живота.

FreeDom Art Фестивал надилази строга жанровска опредељења, јер је идеја да се плуралитетом различитих садржаја и форми измени деловање унутар градске сцене.

[sc_heading size=“0″]23. avgust[/sc_heading]

 18ч. Плато испред Народног музеја

Дом омладине Панчево ће у сарадњи са Регионалним центром за таленте “Михајло Пупин” организовати први Дан науке на платоу испред Народног музеја Панчева. Полазници  центра ће публици приказати своје пројекте на којим су вредно радили током целе године.  Позивамо  истраживаче, научнике, уметнике и све све радознале мале и велике умове да нам се придруже да заједно покажемо  креативну и занимљиву  страну науке.

19ч. Галерија Дома омладине Панчево, Светог Саве 10, Панчево

Изложба научних илустрација под називом „Иза објективности: визуелне метафоре у науци“ биће представљена панчевачкој публици од 23. августа до 15. септембра у галерији Дома омладине у Панчеву

Након успешно реализоване изложбе у Библиотеци града Београда и нишкој Галерији Синагога, поставка коју чине научне илустрације из часописа Елементи сели се у Панчево. Центар за промоцију науке, у сарадњи са Домом омладине Панчево, од 23. августа до 15. септембра, организоваће изложбу „Иза објективности: визуелне метафоре у науци“ у галерији Дома омладине у Панчеву. Ова изложба биће реализована у оквиру уметничког фестивала FreeDom Art, који од 2015. године организује Дом омладине Панчево.

Циљ изложбе јесте да на примеру визуелизовања научних садржаја укаже на континуитет између науке и уметности, као и на то да се свака врста визуелизације науке ослања на уметничку интерпретацију, без обзира на то да ли је реч о илустрацијама које се традиционално класификују као стриктно „научне“ или као стриктно „уметничке“.

Кроз савремени визуелни језик илустрација из часописа Елементи, чији су аутори најпознатији графички уметници из Србије и региона, публика у Панчеву биће у прилици да се упозна са многим савременим научним темама, али и са неочекиваним везама између науке, наше свакодневице, светоназора и друштва у целини.

На изложби ће бити представљени радови следећих уметника: Александра Јованић, Ања Сушањ, Артез, Боб Живковић, Бранко Тмушић, Братислав Миленковић, Валентина Брковић, Владан Николић, Вук Палибрк, Давид Билобрк, Драгана Кртинић, Жељко Лончар, Ивана Бугариновић, Ирена Гајић, Јаков Јаковљевић, Ксенија Пантелић, Марија Бабовић, Марко Пураћ, Милица Голубовић, Моника Ланг, Никола Кораћ, Сања Црњански, Сергеј Туцаков, Славимир Стојановић Футро, Срђа Драговић, Теа Јуришић, Ђорђе Балмазовић и Драган Протић Прота.

Аутор коцепта изложбе је Иван Умељић, док је поставку дизајнирала Моника Ланг.

Стотину тридесет илустрација које чине поставку изложбе распоређено је у девет целина које су насловљене: „Попришта еволуције“, „Где почиње будућност?“, „Калеидоскоп“, „Израчунавање“, „Портрети“, „О извесности и другим демонима“, „Машинско доба“, „Унутрашњи топоними“ и „Орбитирање“.

преузето са сајта: https://elementarium.cpn.rs/u-centru/izlozba-naucnih-ilustracija-u-pancevu/

[sc_heading size=“0″]23-25. avgust[/sc_heading]

Од 09-21ч. Школа цртања Дома омладине Панчево – Отворени атеље

Слободно цртање и дружење у башти Дома омладине Панчево и Школи цртања. За све који желе да цртају обезбеђени су модели од 10-14ч и од 16-20ч
Свира и пушта музику Cale in Session
Учесници Отвореног атељеа направиће заједничку слику на тему „Мој град“.

[sc_heading size=“0″]24. avgust[/sc_heading]

19ч. Летња башта Дома омладине Панчево – Ослободи књигу – размена књига.

Донесите књиге које вам након читања нису легле, поклоне које никада нећете прочитати, све оне папирне светове који вам праве гужву, а могу да буду занимљиви неком другом.

Размена ће се организовати у дворишту Дома омладине и књиге које донесете ће бити бодоване на основу тематике и очуваности, а онда ћете за исти број бодова моћи да одаберете оне које ћете понети кући.

Kњиге које преостану попуниће полице бибиотеке Дома омладине и панчевачких библиотека на отвореном.

21ч. Летња башта Дома омладине Панчево – Микро ФАФ на FreedomArt фестивалу

У среду 24.08.2022. године избором награђених филмова представљамо вам Микро ФАФ, такмичарско-ревијални филмски фестивал кратких аматерских филмова са циљем експанзије и едукације публике у пољу краткометражног филма, са нагласком на ауторским филмовима, самосталној, независној продукцији, нискобуџетним филмовима, играним, ангажованим, документарним, арт, експерименталним, web и анимираним формама филма. У току је отворен позив за учествовање у 13. издању фестивала. После пројекције, организован је разговор са културним прегаоцем Александром Губашем, који је, између осталог, и један од организатора фестивала, и Вуком Палибрком, прошлогодишњим победником Микро ФАФ-а.

[sc_heading size=“0″]25. avgust[/sc_heading]

19ч. Летња башта Дома омладине Панчево – „Немушти језик“, дечија представа /позориште „Патос“, Смедерево


Ако будете храбри и кренету у ову авантуру, можда и ви проговорите животињским језиком. Само одлучне очи могу доживети бајковити свет Немуште горе, а само осетљиве уши могу чути чаробну музику Немуштог клавира.
Немушти језик је представа позоришта ПАТОС за децу узраста од 5 до 11 година. Игра мале форме и великих порука, уз живу музичку пратњу, представља публици животиње у облику дводимензионалних лутки, које ће оживети тек када са главном јунакињом посетиоци науче немушти језик. Тада ће ликови постати тродимензионални, а њихова рика бити разумљива свакоме ко жели да слуша.
+ музичко забавиште Музичке школе „Јован Бандур“, Панчево.

[sc_heading size=“0″]26. avgust[/sc_heading]

21ч. Летња башта Дома омладине Панчево – Артан Лили и Рампа

Артан Лили је несумњиво најчешће помињани састав у региону у претходних пар година, када се причало о новим снагама на домаћој и регионалној музичкој сцени. Група постоји од 2013. године, али се током времена постава усталила у сада већ препознатљиву четворку: Бојан Слачала – бас и вокал, Романа Слачала – вокал и даире, Марко Ајковић – бубањ и Иван Скопулович – гитара.

Артан Лили тренутно објављују сингл-спотове са 3. албума у сарадњи са колегама са сцене.

Сингл “Рокенрол после рокенрола” је настао у сарадњи са Зораном Костићем Цанетом, фронтменом групе Партибрејкерс

Сингл „Гелер“ је настао у сарадњи са легендарним хип хопером Иваном Ивановићем Ђус-ом.

Нове песме као и реиздање сад већ култна прва два албума групе су у регионалној кооперацији издале две највеће издавачке куће – загребачка Croatia Records i београдски ПГП-РТС.

Добитници су 1. по реду награде Задужбине Милана Младеновића основане 2019. године за композицију ‘Д.Е.П.Р.А.’ са којом су задовољили све критеријуме које музичко дело чине изузетним. «То је оригинално, дубоко индивидуално, стилски доследно и интелигентно ауторско и извођачко остварење, које таленат и вештину третира без калкулација и цинизма, са аутентичном емотивношћу и припадајућим поштовањем.» – наводи се у саопштењу поводом доделе награде.

Артан Лили завршене песме објављују сукцесивно, преко Bandcamp платформе у форми синглова. Овакав метод – сингл по сингл у савременом издаваштву сматрају својом иновацијом, јер нико пре њих то није урадио. На тај начин осавремењују застарели вид издавања албума.

Својим сингловима освајају прва места свих релевантних радијских и ТВ топ листа у земљи и региону. Најзанимљивији је пласман песме “Ако станемо ту”, која је одмах као новитет засела на прво место листе Дискомера Студија Б, што је пре њих, у 40 година постојања листе, пошло за руком само Бијелом Дугмету, Екатарини Великој и групи Кал.

До сада су издали 2 албума “Артан Лили” “New Deal” и једна су од концертно најактивнијих група у земљи и региону, па готово да и не постоји град, клуб или фестивал на коме до сада нису наступили.

РАМПА – је панчевачки поп-рок бенд са примесама других жанрова.


Постојимо скоро 6 година. До сада смо објавили 5 сингл-спотова: „Сам“, „Посебна“, „Не заборављам“, „Живот је леп“ и последњи “Шта нама треба“. За спотове је био задужен наш суграђанин и добар друг Лука Ивановић.
У априлу 2019. године смо објавили наш први албум под називом “Овај град“ за издавачку кућу Контра.
На њему се налази 8 песама („Голо тело“, „Уместо мене“,“ Не заборављам“, „Стар сед и сам“,
„Посебна“, „Живот је леп“, „Град“, „Сам“).
До сада бројимо око 60 наступа широм Србије али и ван ње (Берлин, Темишвиар, Јерусалим, Сарајево, Бијељина…).

Освојили смо неколико награда на разним такмичењима, међу којима издвајамо:
прво место на „Београдском ауторском рок фестивалу“
прво место на фестивалу „ПРИЧА“ у ЧаЧку.

Бенд се састоји од 6 чланова:
Бранимир Колоцка – вокал и виолина
Николета Недељковић – вокал и клавијатуре
Михаило Ђорђевић – гитара и пратећи вокал
Александар Симић – гитара
Никола Влаховић – бас гитара
Иван Соломун – бубањ

[sc_heading size=“0″]27. avgust[/sc_heading]

21ч. Летња башта Дома омладине Панчево – Елементал /Загреб

Елементал је бенд чија се музичка база налази у рап музици, али тешко би га било свести само на један музички жанр. У њиховој шароликој музичкој визији могу се наћи трагови различитих стилова што њихов изражај чини јединственим и оригиналним. Специфичност овог бенда су бритки текстови и занимљиве инструменталне подлоге који заједно чине аутентичан звук Елементала. Елементал никад није био бенд који је своју музику сматрао производом, већ уметничким изразом, а њихов искрен и оригиналан став препознаје публика у целом региону. Током година Елементал је наступио у бројним градовима Хрватске, Словеније, БиХ, Србије, Македоније и Црне Горе.
Иако постоји од 1998., бенд који су у почетку сачињавали три MC-ја данас броји седам чланова. Музику, стихове и аранжмане стварају сами и током година су се доказали као врсни аутори и извођачи. Осим што су врсни студијски музичари, Елементал се током година доказао као и један од понајбољих концертних бендова. Приоритет овог бенда је близак однос с публиком кроз концертне наступе. Елементал са својим слушаоцима свакодневно комуницира путем свог сајта и друштвених мрежа
Почеци Елементала сежу у 1998.г када су се окупили као реп трио и у тој постави објавили два албума – 2000 г. деби албум “Мој његов и њен свијет” и 2002. г. “Темпо Велеграда – Демиург”. Последњих шест година делују у седмочланој постави, нетипичној за рап форму, замењујући “сампловање” одсвираним деоницама. У тој су постави издали пет следећих албума – 2004. г. “Мале Ствари” и 2008. г. “Под притиском”, “Вертиго” 2010., “У реду је” 2013., и последњи двоструки албум “Тијело” из 2016. који је бенд самостално издао.
Чланови Елементала су вокали Мирела Приселац Реми и Лука Тралић Шот, гитариста Ерол Зејниловић, басиста Конрад Ловренчић, клавијатуриста Давор Заношки, бубњар Иван Водопијец и пратећи вокал Вида Манестар

 

Улазнице можете купити онлине и у продајној мрежи система Gigstix, као и на билетарници Дома омладине Панчево, улица Светог Саве бр. 10 од петка 24. јуна. Радно време билетарнице је радним данима од 10ч до 20ч, суботом од 10ч до 16ч.

Бр. тел. билетарнице: 064/807-57-07.

Концерт поциње у 21ч, а улаз отварамо у 20ч.

Првих 100 улазница по промотивној цени од 1000 динара, редовна цена је 1300, а на дан концерта 1500.

 

 

[sc_heading size=“0″]28. avgust[/sc_heading]

17 ч. Летња башта Дома омладине Панчево – Бициклистички обилазак споменика жртава ратова.

Последњег дана FreeDom фестивала очекује нас бициклистичка тура улицама нашег града, а  обилазимо тачке у граду посвећене жртвама ратова.
За стручно вођење туре задужен је докторанд историје Никола Конески из Регионалног центра за таленте „Михајло Пупин“.
Полазак је у 17 часова из дворишта Дома омладине, а повратак је планиран око 19 часова где настављамо да се дружимо уз хладно освежење.

Уколико желите да учествујете у бициклистичкој тури пријавите се на dopancevo@gmail.com

20ч. Летња башта Дома омладине Панчева – Квиз „Мислилац“

Квиз је осмишљен за међусобно дружење, забаву и ширење знања из различитих области (географија, историја, књижевност, спорт, животиње,омладински активизам, музика, филм.мозгалице). Екипе састављене од 2 до 5 чланова, се консултују и одговарају на питања која иду на видео биму, Одговори се уписују на папир, тако да нема бламирања или журбе, све је крајње опуштено и релативно анонимно. Награде су захвалнице, медаље и књиге.

[sc_heading size=“0″ align=“center“]Мурали настали на фестивалу 2015-2019[/sc_heading]
[sc_heading size=“0″]Фотографије: FreeDom Art 2019[/sc_heading]