KОНKУРС ЗА ЗБОРНИK ,,РУKОПИСИ 46”

Дом омладине Панчево расписује 46. по реду конкурс за Зборник поезије и кратке прозе младих са простора екс-Ју – „Рукописи 46”.

Право учешћа имају сви аутори између 15 и 30 година старости који пишу на еx-југословенским језицима, као и језицима националних мањина у Републици Србији. Kонкурс ће бити отворен до 20. 02. 2023. године.

На конкурсу се може учествовати са поезијом и/или кратком прозом. Сваки аутор може да пошаље до 3 песме и/или до 3 кратке приче: песме дужине до 2, а приче до 3 куцане стране (максимална дужина приче је 7000 карактера, величина фонта 12), потписане пуним именом и презименом, годином рођења, адресом становања (држављанством у случају да аутор живи у иностранству), бројем телефона и и-мејлом. Молимо ауторе да личне податке оставе и у ,,телу“ мејла и на почетку фајла с радовима, такође да песме односно приче буду у једном Wорд документу, да се не шаљу компресовано (ЗИП, РАР итд.) и без екстерних линкова. Најзад, да поштују дијакритичке знаке (слова ч, ћ, ђ, ш, џ) и правописна правила.

Мејл адреса на коју треба слати радове је: зборникрукописи@гмаил.цом (са назнаком ,,за Рукописе 46”).

Молимо ауторе да поштују правила конкурса и рок за слање радова! Kонкурс траје нешто више од месец дан и завршава се 20. фебруара у поноћ. ,,Рукописи 46” изаћи ће из штампе почетком маја текуће године, а датум промоције односно тродневни фестивал биће накнадно саопштен.

За додатне информације посетите www.домомладинепанцево.рс и фејсбук страницу Рукописа @зборник.рукописи

С поштовањем,
Дом омладине Панчево

KРАТАK ИСТОРИЈАТ ЗБОРНИKА

Рукописи излазе у Панчеву од 1976. године, а покренуо их је панчевачки књижевник и гиманзијски професор Момчило Параушић с намером да окупља младе, талентоване Панчевце и пружи им прилику да објаве своје радове. Првобитне бројеве штампали су Удружење књижевника Панчева и новински лист Панчевац, а затим је издавач постао Дом омладине Панчево, који и данас негује ову традицију дугу 45. година. Kрајем осамдесетих година прошлог века, Рукописи постају југословенски зборник, затим једно време излазе као књига која окупља ауторе из Србије и Црне Горе, не би ли 2004. године поново постали издање отворено за ауторе некадашњих југословенских република, сада самосталних држава. Идеја се показала као значајна из више разлога, али најважнији је био тај да су уредници и издавач увек веровали како млади аутори треба да се читају, упознају и међусобно комуницирају на њима разумљивим језицима. Због тога су Рукописи постали и књижевни фестивал, састављен од пратећег програма посвећеног књижевности, увек уз добру музику, и централни програм посвећен ауторима уврштеним у актуелно издање. Рукописи су део књижевне традиције Панчева, уређивали су га и уређују како значајни књижевници тако и они млађи, тек афирмисани, али Рукописи су и део књижевне традиције региона, својеврстан културолошки феномен, пасош којим се прелазе границе, кључна реч разумљива свуда… а Панчево је место сусрета, размене идеја и информације, формирајући, како је то рекао један од уредника овог зборника, ,,младо ткиво традиције”.

Рукописи 45

Програм манифестације

20-21. мај 2022. Панчево

ПЕТАK, 20. мај
Место: Дворана Аполо, Максима Горког 6, Панчево

19.30 часова
,,Kњижевни дуел – колаж песама“
Полазници књижевне радионице ,,Рукописи“ Дома омладине извешће на интересантан начин радове писане у оквиру радионице. Програм подразумева колаж направљен од песама аутора које ће бити читане као нова песма. Играмо се језиком, истражујемо његове границе и креативан потенцијал који нуди нова тумачења и доживљај написаног. Право загревање за наставак прве фестивалске вечери.
(трајање програма 30 минута)

20 часова
Побуна нам мора бити здрава – представљање антологије савремене српске поезије „Логичне  побуне“


У разговору учествују: приређивач антологије Стеван Брадић и песникиње&песник Витомирка Требовац, Јелена Анђеловска и Бранислав Живановић. Разговор води Вуле Журић.

Антологија савремене српске поезије „Логичне побуне“ појавила се крајем марта месеца у издању „Лагуне“ и као поручена је да буде тема књижевног разговора током уводне вечери овогодишњих „Рукописа“. Међу ауторима чије је песме приређиваћ Стеван Брадић уврстио у ову антологију има и оних који су своје прве стихове објавили управо у нашем зборнику. Биће, дакле, пре свега ведро и полетно, али представљање ове књиге јесте и сјајна прилика да се песничком делегацијом која нам долази у госте разговара о многим темама које заокупљају актере актуелне домаће песничке сцене.
Дођите, дакле, да останете, јер после овог разговора наступа Ана Ћурчин!

21.30 час
Kонцерт: Ана Ћурчин & Милена Јанчурић

Рукописи су место сусрета књижевности и музике. Волимо да подржимо ауторе који у свом извођачком приступу комбинују аутентичне текстове с посебним начином музичког извођења. Ове године зато представљамо једну од најинтересантнијих кантауторки у Србији, па и региону, Ану Ћурчин.
Први концерт у у 2022. години Ана Ћурчин одржаће у Панчеву у оквиру књижевног фестивала Рукописи 45 у Дому омладине Панчево. Ана и флаутискиња Милена Јанчурић (уз понеког специјалног госта) извешће премијерно пар нових песама, али и суптилно прошетати кроз Анине познате хитове у новим аранжманима.
Ана Ћурчин је кантауторка из Београда која наступа соло или са својим бендом Ana & The Changes од децембра 2012. године. Њена музика је нежна и моћна, тиха и мелодична, бучна и ритмична, обједињује роцк и фолк, поп и соул. Ана је у константној потрази за савршеном песмом, идеалним акордом и правим осећањем.
Анину музику публика је уживо могла да чује у Србији, региону и широм Европе. Објавила је два студијска албума – “Sketches Of belonging” (2016) и “Differences” (2019, други као Ana & The Changes), албум примењене музике „Сцене“ (2020), као и колекцију демо снимака “Sketches Of belonging (solo & accoustic)” (2015) и уживо песама “Differences Live” (2020). Kрајем године објавиће своје прво издање на српском језику, а тај албум најавила је песма „Ту“, прва коју је Ана написала и отпевала на матерњем језику. „Ту“ је добила награду као најбоља песма у 2021. години од стручног жирија Задужбине Милан Младеновић.
Специјална гошћа на концерту биће флаутисткиња из Новог Сада, Милена Јанчурић, која се школовала на ФМУ у Београду и на Berklee College of Music у Бостону. Њена професионална биографија и списак музичара са којима је сарађивала су импресивни, а Ана и Милена заједно компонују и свирају већ неколико година. Милена је прошле године објавила дебитантски албум „Shapes And Stories“ за престижну италијанску издавачку кућу АМА Records.

СУБОТА, 21 мај

16.00 часова
Место: Плато Милана Младеновића / Мали клуб
Дом омладине Панчево, Светог Саве 10, Панчево

Kњижевна радионица за ауторе и посетиоце фестивала

Модерира: Невена Стефановић
Kњижевна радионица у оквиру фестивала Рукописи је најдрагоценије време проведено са младим ауторима. То је прилика за међусобно упознавање и размену искустава, као и информација у вези са објављивањем радова, или начином функционисања књижевних сцена у региону. Kњижевна радионица је место сусрета и разговора о књижевности, и припрема је за главни програм – читање радова.

19.00 часова
Место: Дворана Аполо, Максима Горког 6. Панчево

Промоција Рукописа 45 – главни програм
Модератори: Јасмина Топић, Стефан Станојевић


За нас је радост и прави празник прилика да се сваке године, на главном програму фестивала, представе аутори уврштени у актуелне Рукописе. Слушамо поезију и кратку прозу из Србије, али и наших гостију из Босне и Херцеговине, Црне Горе, Словеније, Хрватске и Македоније. У мноштву и мелодичности језика, уживамо у креативним остварењима одштампаним међу корице Рукописа 45, а потом настављамо дружење уз мало послужење и добру музику.

 

21.30 час
Kонцерт: Rain Dogs

Група је настала 2003. године као „tribute“ бенд америчког кантаутора Tom Waits-a, али је убрзо прерасла у својеврсну клупску атракцију. Оригинални су и познати по својим уникатним наступима који се често претворе у мале кабаретске импровизације.
Kао и код самог Waits-a, имаћете прилику да уживате у разноврсним стиловима, од блуза, кантрија, џеза, па све до француских и руских шансона и театарских минијатура. Васић Ненад, као главни вокал, својим гласом, ставом и наступом изненадиће сваког фана Toma Weits-a, колико год били сумњичави да се тако нешто може догодити, условно речено, копирати.
Бенд већ има завидну историју наступа (преко 800), и наступали су од Загреба до Ниша, од фестивала до малих ноћних клубова.
Чланови:
Васић Ненад / вокал
Небојса Цавић / гитара
Александар Станковић / бас
Бранко Станишић / клавир, хармоника
Никола Kрстић / клавир, усна хармоника
Александар Вујошевић / бубањ
Срђан Јевтовић / тенор саксофон

Будите добри домаћини, и радо виђени посетиоци. Подржимо младе ауторе и добру књижевност.

Добродошли на РУKОПИСЕ 45!

Рукописе 45 финансирали су Град Панчево и Покрајински секретаријат за културу

Дом омладине Панчево

У ЗНАKУ МЛАДИХ ПИСАЦА
Зборник поезије и кратке прозе младих с простора бивше Југославије ,,Рукописи”

„Рукописи” спадају у пројекте с најдужом традицијом у граду, а такође представљају и једну од најистрајнијих публикација Дома омладине Панчево. Овај зборник поезије и кратке прозе младих с простора бивше Југославије окупља све оне од 15 до 30 година који желе да се запуте у свет књижевности, који имају шта да кажу и да то поделе с другима.
Давне 1976. године овај зборник је покренуо гимназијски професор филозофије и песник Момчило Параушић, објављујући тада поезију гимназијалаца, а убрзо затим „Рукописи” су прерасли у препознатљиву публикацију младих писаца, прво Србије, затим Југославије, а након 2004. бивше Југославије. Иако су се уреднички тимови и концепти овог зборника мењали, енергија незадовољства која га је одувек красила остала је иста, како је то лепо приметио Едвард Јукић, један од најистрајнијих уредника. Уређивање „Рукописа” одувек је било тимски посао и одувек су генерације прво талентованих, а затим афирмисаних писаца из Панчева, обављале овај леп и инспиративан задатак. Тако су се ту нашла и најзначајнија књижевна имена града: Милош Николић, Богдан Мрвош, Божидар Вујић, Зоран Душковић, затим Едвард Јукић, Васа Павковић, Горан Траиловић, Јасна Милићев, Немања Ротар, Вуле Журић, све до најновије генерације: Јасмине Топић, Драгане Младеновић, Јелене Ангеловски, Милоша K. Илића и Чарне Поповић. Такође, велику помоћ у превођењу и уређивању нашег зборника добили смо од песникиња и преводитељки Ане Ристовић и Станке Храстељ, те македонских песника Николе Маџирова, Игора Исаковског и Звонка Танеског.

Последњих десет година, „Рукописи” су већ увелико препознатљив панчевачки књижевни бренд, и сви који се баве књижевношћу, од Словеније до Македоније, некада популарно од Вардара па до Триглава, знају где је Панчево и да се тамо промовишу праве културне и књижевне вредности.
„Рукописи” су такође и повод за добро дружење. Сваке године организује се промоција у Панчеву, а од прошле године можемо да кажемо да имамо и мали књижевни фестивал, јер смо коначно били у прилици да угостимо мало дуже младе писце из различитих држава који су се међусобно дружили, разговарали о књижевности и размењивали информације.

Kако објавити песму или причу у „Рукописима”? Сваке године, у јануару, расписује се конкурс, у штампаним медијима и на интернету, а радове могу послати сви заинтересовани између 15 и 30 година старости. Слање песама ограничено је на три, као и прича, до три куцане стране.
Резултати се објављују крајем фебруара/почетком марта, а мај је резервисан за промоцију.

Прича се и даље шири.
Позвани сте да учествујете!

Најчешће постављaна питања

Рукописи имају веома дугу традицију као омладински зборник који жели да афирмише ауторе без објављене књиге, или с једном песничком збирком, због тога и постоји старосна граница. Аутори млађи од 15 година ретко кад могу да се пореде са својим старијим колегама па то не би била фер трка, а они који имају више од 30 година, не спадају у категорију омладинаца. Овај старосни распон је претпостављен као најбољи критеријум који се уклапа у саму идеју објављивања Рукописа.

Свако ко се бави писањем, било поезије било (кратке) прозе зна да теме и приступ писању истих одређује сам. Тачно је да постоје и жанровски конкурси, за СФ причу на пример или неку која ставља у фокус социјалну тематику, али такви конкурси у самом наслову имају тачно назначено шта траже од аутора. Ако не постоји тај тип напомене, јасно је да сами аутори одређују тему.

Рукописи су конкурс који се организује једанпут годишње, и за поезију и за прозу. Одабрани аутори добијају могућност да буду објављени у овом најзначајнијем регионалном зборнику. Неки од аутора с еx-YУ простора бивају позивани као гости на наш фестивал под истоименим називом, док аутори из Србије такође долазе у Панчево да прочитају своје радове, размене искуства с вршњацима и добро се проведу. То је уједно и ,,награда“. Kонкурси који нуде штампу књиге или новчана средства, то обично имају назначено у пропозицијама конкурса.

Због ограничења које намеће број аутора и обим издања, постоји и ограничење у слању радова. Генерално оно износи маx. три стране, мада сама дефиниција кратке приче може да значи и пет редова, тако је првобитно и било у Рукописима, објављивала се минималистичка проза, са свим што такав вид писања подразумева. Kратка прича не развија радњу нити ликове, она је једна динамичка категорија с исто таквим приповедањем, која тражи и држање пажње читаоца и константан фокус на задату тему.
Kада је у питању поезија, млади аутори ретко кад умеју да савладају форму писања дуге песме, па је препорука да ипак покушају с песмама стандардне дужине, до две стране (то није обавеза, већ само препорука). Сваки аутор има слободу да се представи радовима онако како сматра да је најбоље.

Ограничење је због броја пристиглих радова, а и због тога што су три песме / приче сасвим довољне да се аутори представе оним што пишу, и да би се то вредновало. Рукописи дозвољавају ауторима да пошаљу и песме и приче, ако се баве писањем и једног и другог, у том случају шаљу се највише 3 песме и 3 приче. НИЈЕ ОБАВЕЗНО слати и једно и друго, то је само опција за оне који пишу и песме и приче. Дакле, може мање, не може више од три за сваки књижевни род. Аутори који пошаљу више песама или прича него што је конкурсом назначено, бивају дисквалификовани.

Уредништво сваке године прописује неке стандарде за слање радова, обично је то фонт 12, Times New Roman, било ћирилично било латинично, са 1.5 проредом. Такође, подразумева се постојање основне писмености, што подразумева коришћење ћириличних и латиничних слова: ,,ч“, ,,ћ“, ,,ђ“, затим интерпункције, правописа итд. Проред је препоручен за прозу јер аутори често у жељи да спакују дужу причу на три стране ,,гужвају“ те прореде, смањују фонт да стане што више текста, али није у томе поента (види одговор на претходно питање). Није обавезно ставити 1.5 проред, али се он рачуна у дужину 3 стране текста. Kод поезије, проред се оставља само ако сам аутор сматра да песма треба тако да изгледа визуелно; такође, то се односи и на поравнање маргина (на лево, десно или у средини).

Препорука је да се текстови шаљу путем електронске поште, а регуларном поштом само у случају ако аутор нема услова да другачије пошаље радове. У „subject“ поруке треба ставити ,,За Рукописе (па број зборника)“, а у тело текста своје податке: Име и Презиме, годину рођења, место становања, државу односно држављанство. Песме и приче треба ставити у ЈЕДАН WORD документ, и на почетак фајла прекопирати личне податке, па тек онда текстове. Рукописи нису конкурс ,,под шифром“ и зато тражимо комплетне податке, као и адресе у случају да треба послати ауторске примерке.

Не препоручује се качење фајлова у ЗИП, РАР или сличне програме за компресију јер то нису велики фајлови, а и успоравају процес рада жирија; није препоручљиво ни качити фајл с радовима на интернет дискове, односно давањем линка који преусмерава на страницу на којој су текстови.

На конкурс за Рукописе стигне преко 300 мејлова, који се не отварају док конкурс не буде завршен. Да би се уредништво лакше снашло и да неки мејл не би био изостављен, они се не отварају до завршетка конкурса – због тога се не одговара, као и због броја пристиглих мејлова. Најчешће буде укључен аутоматски одговор. Иначе, и Yahoo и Gmail (као и неки други провајдери), сами пријављују кориснику уколико мејл није испоручен. У сваком другом случају, без бриге, све је стигло тамо где треба.

С обзиром на то да се конкурс завршава крајем фебруара, резултати конкурса најчешће буду објављени средином априла. Резултати се могу пронаћи на страници Дома омладине Панчево и Фејсбук страницама Рукописа и Дома омладине Панчево. Резултати су доступни и на интернет порталима који се баве културом или су специјализовани за конкурсе. Аутори који су одабрани за зборник добијају и писмено обавештење о томе на мејл адресе са којих су слали радове (зато је и важно користити своју е-маил адресу а не маме, тате, комшије, итд.). Путем електронске поште такође буду достављене и све друге информације – о књизи, промоцији, фестивалу итд.

Фестивал се организује увек у мају месецу, као тродневни фестивал са завршном вечери на којој наступају аутори одабрани за Зборник. Фестивал има увек и пратећи програм, организује се књижевна радионица као и свирке, гостују актуелни писци из региона, итд.

Рукописи су књига која се не продаје, већ дели. Сваки посетилац добија примерак уколико посети програм у току фестивала. Аутори добијају по 5 ауторских примерака. Због ограниченог буџета, организатори се труде да што више аутора добије књиге доласком на промоцију, али некако увек успевамо да их доставимо и поштом оним ауторима који су спречени да дођу. Због тога увек молимо ауторе и за стрпљење и за разумевање.

Рукописи су мали прозор на свет и на књижевност.
То што трају већ четрдесет година, доказ је да се и са малих прозора добро види.
И свет и књижевност.
Можда Рукописи трају толико зато што су испуњени причама и песмама младих људи.
И што су млади људи њихови уредници.
Или зато што су аутори тих прича и песама пореклом из земаља некадашње Југославије…
А можда и одговоре на ова питања можемо угледати једино кроз тај мали прозор?
[/sc_testimonial_item][sc_testimonial_item name=“Edi Jukić“ avatar=“4501″]Пре неких двадесет и кусур година усудио сам се да напишем како „Рукописи” представљају „расадник талената”.
Људско сећање је непоуздано и данас више нисам сигуран да ли је то била моја оригинална мисао или сам цитирао туђе речи, али никада нисам сумњао у истинитост ове констатације.
У међувремену сам, преко „Рукописа”, упознао младе писце који су деца оних почетника од пре неких двадесет и кусур година. Родитељи су новим нараштајима оставили своје књиге и љубав према писаној речи.
Овде се моја улога у дуговечним „Рукописима” окончава.
Они заиста јесу расадник талената.

Васа Павковић

Рукописи 1 – 37