О Рукописима

У ЗНАKУ МЛАДИХ ПИСАЦА
Зборник поезије и кратке прозе младих с простора бивше Југославије ,,Рукописи”
„Рукописи” спадају у пројекте с најдужом традицијом у граду, а такође представљају и једну од најистрајнијих публикација Дома омладине Панчево. Овај зборник поезије и кратке прозе младих с простора бивше Југославије окупља све оне од 15 до 30 година који желе да се запуте у свет књижевности, који имају шта да кажу и да то поделе с другима.
Давне 1976. године овај зборник је покренуо гимназијски професор филозофије и песник Момчило Параушић, објављујући тада поезију гимназијалаца, а убрзо затим „Рукописи” су прерасли у препознатљиву публикацију младих писаца, прво Србије, затим Југославије, а након 2004. бивше Југославије. Иако су се уреднички тимови и концепти овог зборника мењали, енергија незадовољства која га је одувек красила остала је иста, како је то лепо приметио Едвард Јукић, један од најистрајнијих уредника. Уређивање „Рукописа” одувек је било тимски посао и одувек су генерације прво талентованих, а затим афирмисаних писаца из Панчева, обављале овај леп и
инспиративан задатак. Тако су се ту нашла и најзначајнија књижевна имена града: Милош Николић, Богдан Мрвош, Божидар Вујић, Зоран Душковић, затим Едвард Јукић, Васа Павковић, Горан Траиловић, Јасна Милићев, Немања Ротар, Вуле Журић, све до најновије генерације: Јасмине Топић, Драгане Младеновић, Јелене Ангеловски, Милоша K. Илића и Чарне Поповић. Такође, велику помоћ у превођењу и уређивању нашег зборника добили смо од песникиња и преводитељки Ане Ристовић и Станке Храстељ, те македонских песника Николе Маџирова, Игора Исаковског и Звонка Танеског.

Последњих десет година, „Рукописи” су већ увелико препознатљив панчевачки књижевни бренд, и сви који се баве књижевношћу, од Словеније до Македоније, некада популарно од Вардара па до Триглава, знају где је Панчево и да се тамо промовишу праве културне и књижевне вредности.
„Рукописи” су такође и повод за добро дружење. Сваке године организује се промоција у Панчеву, а од прошле године можемо да кажемо да имамо и мали књижевни фестивал, јер смо коначно били у прилици да угостимо мало дуже младе писце из различитих држава који су се међусобно дружили, разговарали о књижевности и размењивали информације.

Kако објавити песму или причу у „Рукописима”? Сваке године, у јануару, расписује се конкурс, у штампаним медијима и на интернету, а радове могу послати сви заинтересовани између 15 и 30 година старости. Слање песама ограничено је на три, као и прича, до три куцане стране.
Резултати се објављују крајем фебруара/почетком марта наредне године, а мај је резервисан за промоцију.

Прича се и даље шири.
Позвани сте да учествујете!

Фото галерија

Конкурс Рукописи 43

Дом омладине Панчево, сваке године, у јануару, расписује конкурс за Зборник поезије и кратке прозе младих са простора бивше Југославије – Рукописи.
Конкурс траје до средине фебруара а промоција Зборника резервисана је ѕа мај месец текуће године.

Конкурс је намењен младима са простора бивше Југославије старости од 15 до 30 година.

Ускоро више информација!

Рукописи 1 – 37