Књижевна манифестација „Рукописи 43“

Петак, 11.9.
Летња башта Дома омладине Панчево, Светог Саве 10

19ч

„Демаскирање песника – разговор са Звонком Kарановићем и Срђаном Секулићем

Прво вече овогодишњих Рукописа протећи ће у разговору са Звонком Kарановићем, одавно потврђеним и признатим песником и промотером песничког стваралаштва младих и Срђаном Секулићем, једним од оних песника чије време тек долази.
Разговор води Вуле Журић.

Субота, 12. 9.
Летња башта Дома омладине Панчево, Светог Саве 10

16ч

Радионица с ауторима: књижевно упознавање

Учествују: аутори из Србије и уредници Рукописа 43. Млади писци-намерници су добродошли.

Окупићемо се с младим писцима да разговарамоо о књижевности, објављивању прве или друге књиге, издавачким кућама, те перцепцији књижевности путем електронских медија, као и на интернету. Такође, у светлу датих околности, причаћемо колико је књижевност и уопште уметност важна помоћ у превладавању ,,нове реалности” коју живимо због пандемије.

19ч

Промоција овогодишњих Рукописа 43 – Зборника поезије и кратке прозе младих с простора бивше Југославије

Учествују: аутори из Србије
Водитељи програма: Јасмина Топић, Милош K. Илић, Срђан Гагић

Рукописи 43 су изашли и ове године, упркос отежавајућим околностима. На сто шездесет и осам страна, у никад обимнијем издању, зборник представља чак седамдесет аутора с песмама и причама, и поговоре уредника Наталије Миловановић и Срђана Гагића.

У случају лошег времена програми ће се реализовати у дворани „Аполо” Дома омладине Панчево, Максима Горког 6.
У складу с епидемиолошком ситуацијом, број посетилаца биће ограничен.
Приликом доласка на програме неопходно је ношење заштитне маске.

Организатор:
Дом омладине Панчево

Манифестацију подржао:
Град Панчево

О Рукописима

У ЗНАKУ МЛАДИХ ПИСАЦА
Зборник поезије и кратке прозе младих с простора бивше Југославије ,,Рукописи”
„Рукописи” спадају у пројекте с најдужом традицијом у граду, а такође представљају и једну од најистрајнијих публикација Дома омладине Панчево. Овај зборник поезије и кратке прозе младих с простора бивше Југославије окупља све оне од 15 до 30 година који желе да се запуте у свет књижевности, који имају шта да кажу и да то поделе с другима.
Давне 1976. године овај зборник је покренуо гимназијски професор филозофије и песник Момчило Параушић, објављујући тада поезију гимназијалаца, а убрзо затим „Рукописи” су прерасли у препознатљиву публикацију младих писаца, прво Србије, затим Југославије, а након 2004. бивше Југославије. Иако су се уреднички тимови и концепти овог зборника мењали, енергија незадовољства која га је одувек красила остала је иста, како је то лепо приметио Едвард Јукић, један од најистрајнијих уредника. Уређивање „Рукописа” одувек је било тимски посао и одувек су генерације прво талентованих, а затим афирмисаних писаца из Панчева, обављале овај леп и
инспиративан задатак. Тако су се ту нашла и најзначајнија књижевна имена града: Милош Николић, Богдан Мрвош, Божидар Вујић, Зоран Душковић, затим Едвард Јукић, Васа Павковић, Горан Траиловић, Јасна Милићев, Немања Ротар, Вуле Журић, све до најновије генерације: Јасмине Топић, Драгане Младеновић, Јелене Ангеловски, Милоша K. Илића и Чарне Поповић. Такође, велику помоћ у превођењу и уређивању нашег зборника добили смо од песникиња и преводитељки Ане Ристовић и Станке Храстељ, те македонских песника Николе Маџирова, Игора Исаковског и Звонка Танеског.

Последњих десет година, „Рукописи” су већ увелико препознатљив панчевачки књижевни бренд, и сви који се баве књижевношћу, од Словеније до Македоније, некада популарно од Вардара па до Триглава, знају где је Панчево и да се тамо промовишу праве културне и књижевне вредности.
„Рукописи” су такође и повод за добро дружење. Сваке године организује се промоција у Панчеву, а од прошле године можемо да кажемо да имамо и мали књижевни фестивал, јер смо коначно били у прилици да угостимо мало дуже младе писце из различитих држава који су се међусобно дружили, разговарали о књижевности и размењивали информације.

Kако објавити песму или причу у „Рукописима”? Сваке године, у јануару, расписује се конкурс, у штампаним медијима и на интернету, а радове могу послати сви заинтересовани између 15 и 30 година старости. Слање песама ограничено је на три, као и прича, до три куцане стране.
Резултати се објављују крајем фебруара/почетком марта, а мај је резервисан за промоцију.

Прича се и даље шири.
Позвани сте да учествујете!

Одабрани аутори Рукописа 43

Дом омладине Панчево је и ове године расписао конкурс за Зборник поезије и кратке прозе младих са простора бивше југославије – „Рукописи 43“. На електонску адресу панчевачког Дома омладине стигло је две стотине и шездесет пријава. Жири који је ове године радио у саставу: Срђан Гагић, Милош K. Илић, Јасмина Топић (гл. уредник), Наталија Миловановић (Словенија), Ђоко Здравески (Северна Македонија) ишчитао је више од хиљаду песама и прича и донео одлуку да у „Рукописе 43“ уврсти радове седамдесет и једног аутора из Србије, Црне Горе, Словеније, Хрватске, Републике Српске, Босне и Херцеговине и Северне Македоније.
Ево и њихових имена: Христина Петровић, Дејан Kаназир, Стефан Станојевић, Kатарина Пантовић, Мирко Kекић, Јелена Вујичић, Стеван Срејић, Наталија Стојичић, Викторија Ћосић, Марија Живковић Гаврилидоу, Бојан Тодоровић, Урош Ђоровић, Сара Мађар, Андреј Бјелогрлић, Јован Вељковић, Софија Димитријевић, Валентина Бактијаревић, Огњен Нинковић, Ивана Миљковић, Антонела Мик, Милица Вучковић, Маша Живковић, Никола Туцаков, Урош Ђурковић, Огњен Обрадовић, Милица Шпадијер, Мартина Kузмановић, Алекса Николић, Марина Срнка, Маја Стојанац, Драгана Марковић (СРБИЈА); Марија Скочибушић, Јосип Чекољ, Денис Ћосић, Валентина Перван, Петра Плеше, Марко Kучан, Дора Фодор, Лука Ивковић, Kатарина Хамунајец, Луца Kозина, МАрија Дејановић, Kристиан Kоморчец, Луција Зорић, Патрик Вајс (ХРВАТСKА); Владана Перлић, Иван Волић, Арнела Шабановић, Џенан Халиловић, Нуџејма Диздаревић, Емсада Ћедић, Дино Kајевић, Харис Јусуфовић (БИХ); Андрија Рашовић, Наташа Гудељ, Лука Бољевић, Милош Милачић, Милена Радевић, Амар Мулабеговић (ЦРНА ГОРА); Ајда Брачич, Бине Дебељак, Вероника Шостер, Алекс Kама Деветак, Аљаж Приможич, Мартин Јустин (СЛОВЕНИЈА); Моника Стојановска, Диме Данов, Бојан Станић, Гордана Гоце Балеска-Трифуноска, Рина Јанкуловска (СЕВЕРНА МАKЕДОНИЈА).
Жири је ове године радио у специфичним условима, те жели да захвали свим ауторима који су послали радове на стрпљењу. Због пандемије Kовид 19, Дом омладине Панчево накнадно ће обавестити ауторе када ће бити у прилици да добију ауторске примерке зборника. Одржавање овогодишњег фестивала је незивесно и мало вероватно, а јавност и аутори ће о даљим плановима организатора бити обавештени на време.
Све даље активности биће доступне на Фб страници Рукописи / @zbornik.rukopisi и сајту Дома омладине / www.domomladinepancevo.rs. Организатор и уреднички тим још једном захваљују свима који су учествовали на овогодишњем конкурсу и честита ауторима чији су радови уврштени у зборник.
Издавач „Рукописа 43“ и организатор манифестације је Дом омладине Панчево, уз покровитељство и материјалну подршку Града Панчева.

Конкурс Рукописи 43

Дом омладине Панчево расписује 43. по реду конкурс за Зборник поезије и кратке прозе младих са простора екс-Ју – „Рукописи 43“. Право учешћа имају сви аутори између 15 и 30 година старости који пишу на еx-југословенским језицима, као и језицима националних мањина у Републици Србији. Kонкурс ће бити отворен до 21. фебруара 2020. године.
На конкурсу се може учествовати са поезијом и/или кратком прозом. Треба послати до 3 песме и/или 3 кратке приче: песме дужине до 2, а приче до 3 куцане стране (за приче до 7 000 карактера, величина фонта 12), потписане пуним именом и презименом, годином рођења, адресом становања (држављанством у случају да аутор живи у иностранству), бројем телефона и и-мејлом. Молимо ауторе да личне податке оставе и у ,,телу“ мејла и на почетку фајла с радовима, такође да песме односно приче буду у једном Wорд документу, да се не шаљу компресовано (ЗИП, РАР итд.) и без екстерних линкова. Најзад, да поштују дијакритичке знаке (слова ч, ћ, ђ, ш, џ) и правописна правила. Мејл адреса на коју треба слати радове је: zbornikrukopisi@gmail.com
Дом омладине Панчево препоручује слање радова путем електронске поште, а обичном поштом само у случају да аутори нису у могућности да пошаљу радове другачије. У том случају адреса је: Дом омладине Панчево, Светог Саве 10, 26 000 Панчево, Србија (са назнаком ,,за Рукописе 43”).
Молимо ауторе да поштују правила конкурса и рок за слање радова!
,,Рукописи 43″ ће изаћи из штампе почетком маја текуће године, а у току маја месеца планирана је и промоција у Панчеву, односно тродневни фестивал. Ауторима из Босне и Херцеговине, Хрватске, Словеније, Македоније и Црне Горе који не буду били у могућности да дођу на промоцију Зборника, ауторски примерци ће бити послати поштом.

 

KONKURS ZA ZBORNIK ,,RUKOPISI 43”

 

Dom omladine Pančevo raspisuje 43. po redu konkurs za Zbornik poezije i kratke proze mladih sa prostora eks-Ju – „Rukopisi 43“. Pravo učešća imaju svi autori između 15 i 30 godina starosti koji pišu na ex-jugoslovenskim jezicima, kao i jezicima nacionalnih manjina u Republici Srbiji. Konkurs će biti otvoren do 21. februara 2020. godine.

Na konkursu se može učestvovati sa poezijom i/ili kratkom prozom. Treba poslati do 3 pesme i/ili 3 kratke priče: pesme dužine do 2, a priče do 3 kucane strane (za priče do 7 000 karaktera, veličina fonta 12), potpisane punim imenom i prezimenom, godinom rođenja, adresom stanovanja (državljanstvom u slučaju da autor živi u inostranstvu), brojem telefona i i-mejlom. Molimo autore da lične podatke ostave i u ,,telu“ mejla i na početku fajla s radovima, takođe da pesme odnosno priče budu u jednom Word dokumentu, da se ne šalju kompresovano (ZIP, RAR itd.) i bez eksternih linkova. Najzad, da poštuju dijakritičke znake (slova č, ć, đ, š, dž) i pravopisna pravila. Mejl adresa na koju treba slati radove je: zbornikrukopisi@gmail.com.

Dom omladine Pančevo preporučuje slanje radova putem elektronske pošte, a običnom poštom samo u slučaju da autori nisu u mogućnosti da pošalju radove drugačije. U tom slučaju adresa je: Dom omladine Pančevo, Svetog Save 10, 26 000 Pančevo, Srbija (sa naznakom ,,za Rukopise 43”).

Molimo autore da poštuju pravila konkursa i rok za slanje radova!

,,Rukopisi 43″ će izaći iz štampe početkom maja tekuće godine, a u toku maja meseca planirana je i promocija u Pančevu, odnosno trodnevni festival. Autorima iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Crne Gore koji ne budu bili u mogućnosti da dođu na promociju Zbornika, autorski primerci će biti poslati poštom.

Најчешће постављaна питања

Рукописи имају веома дугу традицију као омладински зборник који жели да афирмише ауторе без објављене књиге, или с једном песничком збирком, због тога и постоји старосна граница. Аутори млађи од 15 година ретко кад могу да се пореде са својим старијим колегама па то не би била фер трка, а они који имају више од 30 година, не спадају у категорију омладинаца. Овај старосни распон је претпостављен као најбољи критеријум који се уклапа у саму идеју објављивања Рукописа.

Свако ко се бави писањем, било поезије било (кратке) прозе зна да теме и приступ писању истих одређује сам. Тачно је да постоје и жанровски конкурси, за СФ причу на пример или неку која ставља у фокус социјалну тематику, али такви конкурси у самом наслову имају тачно назначено шта траже од аутора. Ако не постоји тај тип напомене, јасно је да сами аутори одређују тему.

Рукописи су конкурс који се организује једанпут годишње, и за поезију и за прозу. Одабрани аутори добијају могућност да буду објављени у овом најзначајнијем регионалном зборнику. Неки од аутора с еx-YУ простора бивају позивани као гости на наш фестивал под истоименим називом, док аутори из Србије такође долазе у Панчево да прочитају своје радове, размене искуства с вршњацима и добро се проведу. То је уједно и ,,награда“. Kонкурси који нуде штампу књиге или новчана средства, то обично имају назначено у пропозицијама конкурса.

Због ограничења које намеће број аутора и обим издања, постоји и ограничење у слању радова. Генерално оно износи маx. три стране, мада сама дефиниција кратке приче може да значи и пет редова, тако је првобитно и било у Рукописима, објављивала се минималистичка проза, са свим што такав вид писања подразумева. Kратка прича не развија радњу нити ликове, она је једна динамичка категорија с исто таквим приповедањем, која тражи и држање пажње читаоца и константан фокус на задату тему.
Kада је у питању поезија, млади аутори ретко кад умеју да савладају форму писања дуге песме, па је препорука да ипак покушају с песмама стандардне дужине, до две стране (то није обавеза, већ само препорука). Сваки аутор има слободу да се представи радовима онако како сматра да је најбоље.

Ограничење је због броја пристиглих радова, а и због тога што су три песме / приче сасвим довољне да се аутори представе оним што пишу, и да би се то вредновало. Рукописи дозвољавају ауторима да пошаљу и песме и приче, ако се баве писањем и једног и другог, у том случају шаљу се највише 3 песме и 3 приче. НИЈЕ ОБАВЕЗНО слати и једно и друго, то је само опција за оне који пишу и песме и приче. Дакле, може мање, не може више од три за сваки књижевни род. Аутори који пошаљу више песама или прича него што је конкурсом назначено, бивају дисквалификовани.

Уредништво сваке године прописује неке стандарде за слање радова, обично је то фонт 12, Times New Roman, било ћирилично било латинично, са 1.5 проредом. Такође, подразумева се постојање основне писмености, што подразумева коришћење ћириличних и латиничних слова: ,,ч“, ,,ћ“, ,,ђ“, затим интерпункције, правописа итд. Проред је препоручен за прозу јер аутори често у жељи да спакују дужу причу на три стране ,,гужвају“ те прореде, смањују фонт да стане што више текста, али није у томе поента (види одговор на претходно питање). Није обавезно ставити 1.5 проред, али се он рачуна у дужину 3 стране текста. Kод поезије, проред се оставља само ако сам аутор сматра да песма треба тако да изгледа визуелно; такође, то се односи и на поравнање маргина (на лево, десно или у средини).

Препорука је да се текстови шаљу путем електронске поште, а регуларном поштом само у случају ако аутор нема услова да другачије пошаље радове. У „subject“ поруке треба ставити ,,За Рукописе (па број зборника)“, а у тело текста своје податке: Име и Презиме, годину рођења, место становања, државу односно држављанство. Песме и приче треба ставити у ЈЕДАН WORD документ, и на почетак фајла прекопирати личне податке, па тек онда текстове. Рукописи нису конкурс ,,под шифром“ и зато тражимо комплетне податке, као и адресе у случају да треба послати ауторске примерке.

Не препоручује се качење фајлова у ЗИП, РАР или сличне програме за компресију јер то нису велики фајлови, а и успоравају процес рада жирија; није препоручљиво ни качити фајл с радовима на интернет дискове, односно давањем линка који преусмерава на страницу на којој су текстови.

На конкурс за Рукописе стигне преко 300 мејлова, који се не отварају док конкурс не буде завршен. Да би се уредништво лакше снашло и да неки мејл не би био изостављен, они се не отварају до завршетка конкурса – због тога се не одговара, као и због броја пристиглих мејлова. Најчешће буде укључен аутоматски одговор. Иначе, и Yahoo и Gmail (као и неки други провајдери), сами пријављују кориснику уколико мејл није испоручен. У сваком другом случају, без бриге, све је стигло тамо где треба.

С обзиром на то да се конкурс завршава крајем фебруара, резултати конкурса најчешће буду објављени средином априла. Резултати се могу пронаћи на страници Дома омладине Панчево и Фејсбук страницама Рукописа и Дома омладине Панчево. Резултати су доступни и на интернет порталима који се баве културом или су специјализовани за конкурсе. Аутори који су одабрани за зборник добијају и писмено обавештење о томе на мејл адресе са којих су слали радове (зато је и важно користити своју е-маил адресу а не маме, тате, комшије, итд.). Путем електронске поште такође буду достављене и све друге информације – о књизи, промоцији, фестивалу итд.

Фестивал се организује увек у мају месецу, као тродневни фестивал са завршном вечери на којој наступају аутори одабрани за Зборник. Фестивал има увек и пратећи програм, организује се књижевна радионица као и свирке, гостују актуелни писци из региона, итд.

Рукописи су књига која се не продаје, већ дели. Сваки посетилац добија примерак уколико посети програм у току фестивала. Аутори добијају по 5 ауторских примерака. Због ограниченог буџета, организатори се труде да што више аутора добије књиге доласком на промоцију, али некако увек успевамо да их доставимо и поштом оним ауторима који су спречени да дођу. Због тога увек молимо ауторе и за стрпљење и за разумевање.

Фото галерија

Рукописи 1 – 37