Дан планете Земље

Дана 22-ог априла се широм света слави Дан планете Земље.  Овај празник има за циљ да повећа одговорност људи за угроженост животне околине.  Дан планете Земље установљен је 1970. године у САД, након еколошке акције, а обележава се широм света од 1992. године када је на Конференцији Уједнињених нација о животној средини у Рио де Жанеиру установљен дугорочни Програм за промоцију одрживог развоја.

„Нека буду само мирни и весели Дани Земље у будућности за наш лепи васионски брод Земља који наставља да се окреће и кружи у хладној васиони са његовим топлим и ломљивим товаром ведрог живота.“ –Секретар Уједињених нација У Тант 21. Март 1971

Град Панчево,  Дом омладине  и Канцеларија за младе града Панчева су активно обележоли Дан планете Земље.

Обележавање Дана планете Земље је почело акцијом “Учини нешто корисно за своју Планету” у основним и средњим школама од 2. до 19. априла. Задатак је био да се изабере један дан да заједно са родитељима деца среде своје двориште и околину школе (сметлиште-дивљу депонију), затим да сликају двориште пре и после чишћења и да пошаљу своје фотографије.

ЈКП „Зеленило“ је такђе обезбедило саднице које  су посадили ученици средњих школа, победници на различитим такмичењима, уз присуство Немање Ротара, члана Градског већа града Панчева.

Истог дана била је организована изложба фотографија учесника и додела Захвалница на учешћу у акцији чишћења школског дворшта. Изложба јеу 18 часова, у холу Дома омладине и била је одлично посећена.

Обележавање Дана планете Земље подразумева да сваки појединац својим примером, неком својом акцијом или конкретним делом допринесе очувању планете Земље, попут чишћења сметлишта, садње дрвећа, вожње бицикла уместо аутомобила, дакле да се сви заједно потрудимо да учинимо нашу земљу лепшом и бољом и да је такву оставимо нашој деци.

Leave a comment