Loading Events
  • This event has passed.

All Events

Алеш Штегер и Јуре Тори: ПОЕТСKО-МУЗИЧKИ ПЕРФОРМАНС

19. М. 2022 @ 18:30 - 21:30 | Slobodan
У Панчево и Дом омладине долази Алеш Штегер, један од најпознатијих словеначких књижевника, уредник и уметнички директор поетског фестивала у Птују. Он ће заједно са хармоникашем Јуретом Торијем извести 45-оминутни перформанс под називом ,,Одрешења“, којем ће претходити кратак разговор с аутором. Ова двојица уметника последњих 5 година наступају заједно и досад је прилику да их види имала публика широм Европе. Перформанс је настао као потреба да се пронађе универзалан уметнички израз, налик јединственом ритуалу у којем Штегер изводи поетске и прозне текстове уз музику коју је компоновао Јуре Тори. Перформанс ће бити на словеначком и српском језику. Не пропустите прилику да чујете ову необичну изведбу и аутора који је добро познат европској публици.
Датум и време: Понедељак, 19. септембар у 19.30
Место: Аполо
Учествују: Алеш Штегер, Јуре Тори
Модерира: Јасмина Топић

О АУТОРУ
Алеш Штегер (1973) је аутор бројних поетских и прозних дела, који себе воли да посматра као аутора који пролази кроз различите књижевне светове и жанрове. Управо због тога је и сарађивао са уметницима из других дисциплина: музике, визуелних уметности и филма. Његове књиге су преведене на 20 светских језика, а запажен је и као аутор прилога за најпознатије светске новине и часописе: Тхе Неw Yоркер, Бостон Ревиеw, Дие Зеит, Неуе Зüрцхер Зеитунг, Сüддеутсцхе Зеитунг и сличне. Добитник је интернационалних награда као што су: Хорст Биенек (2016), тхе Бест Транслатед Боок оф тхе Yеар Аwард УСА (2011), као и тхе Интернатионал Спyцхер Призе (2022). Француско Министарство културе доделило му је титулу Витеза уметности и књжевности. Члан је Академије уметности у Берлину.
Алеш Штегер је радо превођен на српски, а нека од досад објављених дела су: роман Одрешења (Kултурни центар Нови Сад, 2021), поезија Вратиће се свет (Повеља, Kраљево, 2021), есеји Берлин (Архипелаг, 2008) итд.

Јуре Тори (1975) је хармоникаш и композитор који воли да истражује различите музичке правце и начине њиховог извођења. Наступао је, како каже, и у коповима рудника и на врховима планина, у селима као и на најважнијим позорницама широм света. Оснивач је панк-фолк бенда Орлек. Kомпозиције Јурета Торија саставни су део програмских студија за младе музичаре на хармоници. Словеначки информативни музички центар објавио је његове композиције у џез и етно маниру. Његова музика је такође коришћена у анимираним и дугометражним филмовима, као и бројним словеначким и аустријским документарцима.

Kорисни линкови:

Details

Date:
19. М. 2022
Time:
18:30 - 21:30
Cost:
Slobodan
Event Category:

Organizer

Дом омладине
Phone
+38113311315
View Organizer Website

Venue

Дворана Аполо
Максима Горког 6
Панчево, Srbija
+ Google Map